D-Tech Partner Network, Microsoft Skills Initiative" (ESI) programı ile Doğuş Teknoloji çalışanlarının profesyonel gelişimine katkıda bulunuyor

23 Eylül 2022

3

Çağı yakından takip etmek ve yeniliklere açık olabilmek, yaşam boyu öğrenci kalabilmeyi gerekmektedir. Teknolojinin gelişmesi sayesinde bilgiye erişim kolaylığı artsa da pratikte bu bilgiden nasıl faydalanılması gerektiği günümüzün tartışmalı konularından biridir. Araştırmalara göre, her alandaki teorik bilginin pratik bilgi ve uygulama alanları ile desteklenmesi, bilginin içselleştirilerek daha kalıcı olmasını sağlamaktadır.

Pandemi, sadece uzaktan çalışmayı değil, uzaktan öğrenme ve gelişim sağlama sürecini de beraberinde getirmiştir. Dijital öğrenime adaptasyon sağlamak ve teknoloji dönüşümünün gerekliliklerini yerine getirmek rekabet gücünün korunmasında önem kazanmış, sertifikasyon süreçleri de bu dönemde dönüşüm yaşamıştır. Doğuş Teknoloji olarak çoğu yüz yüze yapılan sertifikasyon desteklerimizi uzaktan eğitime uyarlayarak çalışanlarımızın kendilerini geliştirme fırsatını desteklerken güvende kalmalarını da gözettik. Bunun en somut örneklerinden biri, Doğuş Teknoloji iş ortaklıkları girişimi olan D-Tech Partner Network liderliğindeki Microsoft ile partnerliğimiz kapsamında sertifikasyon eğitimlerimizi online olarak gerçekleştirmiş olmamızdır. Bu sayede farklı şehirlerdeki uzaktan çalışan arkadaşlarımız, eğitim ve sertifikasyon sürecini pürüzsüz bir kullanıcı deneyimi ile teknik kazanıma çevirme şansı elde etmiştir.

Sertifikasyonun önemi

Dijital çağda teknolojinin hızlı dönüşümü ile kişinin kariyer gelişiminde kapsamında mesleki sertifikaların değeri paha biçilemez hale gelmiştir. Bu nedenle, ilgili sertifika konularında en güncel bilgiye sahip olmak bir anlamda teknolojiyi yakından takip ederek yetkinlik kazanımını kanıtlar niteliktedir. Sertifikasyon eğitimlerinin gerek kişisel gelişim gerek şirket içi kültüre olumlu katkısı da bulunmaktadır. İş hayatı, özel hayat, proje yönetimi, organizasyon gibi konularda sertifikasyon eğitimi uzaktan çalışma döneminde oldukça rağbet görerek talepte zirve yaşamıştır.

Doğuş Teknoloji, teknoloji yetkinliklerinin en güncel içerik ve metotlarla desteklenmesinin tüm paydaşları için katma değer yaratacağına inanmaktadır. Dijital gelişime uyum sağlarken bu uyumun gerekliliklerini pratik uygulamalarla desteklemek amacıyla kurum içi öğrenme kültürünün sürekli iyileştirerek kalıcı hale getirilmesini amaçlanmış, sertifikasyon sürecini de bu bağlamda desteklemiştir. Eğitimlerin sertifikasyon ile taçlandırılmasının global akreditasyon sağlamak için bir sektör kabulü haline gelmesiyle, Doğuş Teknoloji’de çalışan arkadaşlarımızın ister kendi alanlarında, ister ilgi ve yeteneklerine göre farklı alanlarda sertifika eğitimlerine katılmalarında desteklerimizi seferber etmekteyiz.

Doğuş Teknoloji’de Microsoft ile partnerliğimiz kapsamında gerçekleşen Microsoft ESI programında da öğrenimin yetkinliğe dönüşebilmesi için teori ve pratik uygulamalar, gerçek proje yönetimi senaryoları esas alınarak tasarlanmıştır. Çoğu çalışma arkadaşımız tek bir sertifikayla yetinmemişler, bu motivasyonları, ESI programının sağladığı esnek modeller sayesinde desteklenmiştir. Her bir çalışma arkadaşımız, sertifika sahibi olmanın, konu yetkinlik kazanmanın yanısıra yetkinliğe dair özgüveni de tazelemede de öncü rol olduğunu deneyimlemişlerdir.

Rakamlarla Sertifikasyon ve Sınavlara hazırlık

Global bir program olan Microsoft Enterprise Skills Initiative (ESI) kapsamında, birçok farklı fonksiyon başlığına tüm Doğuş Teknoloji çalışanları erişim hakkı kazandı. Her bir çalışanın farklı bir öğrenme stili olduğu göz önüne alınarak hazırlanan eğitim içeriklerinde on-demand ve online sınıf içi eğitimlerinden faydalanılmaktadır. Sınıf içi eğitimlerde, anadilde eğitim alınırken eğitmen ile doğrudan temas sağlanarak eş zamanlı soru-cevap avantajını yakalamak katılımcılara büyük bir fayda sağlamıştır.

Sertifika sınavlarına hazırlanırken programın sunduğu deneme testleri, hem bilgi tazelemek hem de sınava hazır hissetmek için öğrenim yolculuğunu desteklemiştir. Deneme sınavları, sınav stresini azaltmak ve yetkinlikleri pekiştirmek adına katılımcıların motivasyonunu artırmış, sertifika sınavı başarı oranlarına olumlu olarak yansımıştır. 2021-2022 tarihlerinde Doğuş Teknoloji çalışanları 100’ün üzerinde sertifika kazanmıştır. Alınan sertifikaların dağılımına baktığımızda, %29 oranında “fundamental” , %19 oranında “administrator”, %17 oranında “solutions architect”, %19 oranında “engineer” ve %10 oranında “developer” sertifikalarından oluşmaktadır. Son 1 senede, 7 sınıf içi ileri seviye online eğitim çalışmasına 140 çalışma arkadaşımız katılmıştır.

Katılımcılar, eğitimlerini tamamladıktan sonra sertifika sınavlarında bilgilerini pekiştirmek ve yetkinliklerini derinleştirmek adına deneme ve sertifika sınavı hazırlıklarına başlamaktadırlar. Bu serüvenden memnun kalarak ekip arkadaşlarına tavsiye eden katılımcılarla beraber yoğun ilgi gördüğümüz sertifikasyon süreçlerimize yenilerini eklemeye devam ediyoruz.   

Sertifikasyon programlarının etki katsayısını belirlemek için geri bildirimin önemine inanarak düzenli olarak çalışma arkadaşlarımızdan yorumlarını ve gelişimlerini paylaşmalarını istedik. Doğuş Teknoloji bünyesinde 2021-2022 döneminde en çok Microsoft sertifikası alan çalışma arkadaşımız Barış Arslan, “Günlük işlerimi daha iyi yapabilmek adına yetkinliğimi geliştirmek istiyordum. Aynı zamanda da yetkinliğime dolaylı olarak katkı sunabilecek diğer konulara da ilgi duyarak 360 derecelik bir bakış açısı kazanmaya değer veriyorum. Katıldığım eğitimler, bu isteklerimi gerçekleştirmemde çok büyük fayda ve değer sağladı. Katıldığım her bir eğitim keyifli ve verimli geçti. Sınavlara daha iyi hazırlanabilmek adına platformdaki dokümanlardan faydalandım. Kendimi farklı başlıklarda daha yetkin ve tecrübeli hissediyorum. Bu süreçte sağladığı fayda ve destekler için Microsoft’a çok teşekkür ediyorum.” dedi.

İşe alım sürecinde sertifikasyonun etkisine değer veren ekip yöneticimiz Gizem Duru,” Çalışanların sürekli kendini geliştirmesi, tecrübe kazanması bizim için çok değerli. Bu sayede mevcut yetkinliklerini geliştirerek kendileri için global standartlarda yatırım yapma şansı elde ediyorlar. Hem kurumumuzun yetkinliğini ölçme fırsatımız oluyor hem de çalışma arkadaşlarımıza kişisel gelişim alanı tanımış oluyoruz. Örneğin biz ekip olarak AZ-204 ve AZ-400 eğitime çok ilgiliyiz ve sürecin tüm adımlarından memnun kaldık. Ben de işe alım sürecinde aday arkadaşlarımıza sertifika sürecimizi yan hak olarak olarak sunuyorum ve adayların geri dönüşünün olumlu olduğunu gözlemliyorum.”

Etki Katsayısını Arttırmak

Fundamental seviye ile başlayan yoğun programın devamında ileri seviye eğitim planlamaları derinleşmiş, her seviyeye göre uzmanlık dikeyi oluşturularak şirket içi katılım yüzdesinin artırılması hedeflenmiştir. Yol haritamızda, farklı uzmanlık seviyelerindeki tüm arkadaşlarımızın sertifika almasını desteklemek önemli bir kilometre taşıdır. Bu noktada, sertifika sahipliği özendirilmiş; ekiplerin hedef belirleme aşamasında dahi olumlu etkisi olduğu gözlemlenmiştir.

Enterprise Skills Initiative programıyla birlikte Doğuş Teknoloji olarak birçok proje ve süreçlerimizde hız kazanarak edindiğimiz bilgileri gerçek hayatımıza uygularken, grup şirketlerimizin de bu faydada maksimum yararını gözettik ve programa katılımlarını destekledik. Bu bağlamda, grup şirketlerimizden Doğuş Yayın Grubu Bilgi Teknolojileri Müdürü Barış Çakıroğlu, “2021-2022 döneminde Doğuş Yayın Grubu olarak ESI (Enterprise Skills Initiative) programıyla birlikte sertifika sürecini destekledik. Sertifikasyon kazanımının kurumumuza gözle görülür, çok olumlu katkıları olduğunu deneyimledik. Aldığımız eğitimlerin, projelerimizde hızlanmamıza olan desteği paha biçilemez.” ifadelerini paylaştı.

Doğuş Teknoloji Yazılım Geliştirme ekip yöneticimiz Hanifi Tayfur, “ 2021-2022 döneminde Software Development ekibi olarak ESI (Enterprise Skills Initiative) programıyla birlikte sertifikasyon süreçlerini yakından takip ettik. Sertifikasyon süreci ve sonrasında bizlere gözle görülür olumlu çok katkıları olduğunu fark ettik. Aldığımız eğitimlerden “Microsoft Azure Security, Technologies Developing Solutions For Microsoft Azure, Azure Fundamentals“ gibi uzmanlıkların, projelerimizde hızlanmamıza olan eşsiz desteğini somut bir şekilde analiz ettik. Bir diğer taraftan, eğitimlerin bizlere kattığı olaylara farklı pencereden bakabilme yetkinliği birçok projemizde bizlere destek oldu.” diyerek Microsoft ile yürüttüğümüz partner gelişim programının faydalarına değindi. Sertifikasyon programlarının teknik gelişim yolculuğundaki dönüştürücü gücü hem çalışan hem kurum kültüründe olumlu etkiler oluşturdu.

Paylaş: